Tuesday, September 7, 2010

Valmistelut 1/2 maratoonille

Uusi tavoite asetettu Sunnuntain 1/2 maratoonille; maaliin pääsy.
Sovittiin treeni kaverin kanssa että juostaan rauhallisesti yhdessä, mutta jos jommalle kummalle tulee hinku lähteä kovempaa niin saa.
iPodi siis pitää laittaa kuitenkin valmiiksi hyvällä musalla ja akku täynnä ettei tee kepposet matkalla.

Riippuen miten jalat ja pääkoppa voivat voin yrittää vetää kovempaa vauhtia mutta muuten ihan vain rullaillen maaliin jos sinne asti jaksan.

Kunnosta ja että en jaksaisi ei periaatteessa ole kyse, vain siitä että miten jaksan kestää kipeitä ja kankeita jalkoja. Tiedän etukäteen että tulee olemaan tuskaa juosta viimeiset 5-7km. Keho ei ole vielä tottunut, varsinkaan kovaan alustaan, maantiehen, jolla juostaan.

Perjantaina, kaksi päivää ennen kilpailua, aloitan ns. tankkauksen. Pelkkä hiilihydraattien määrän kasvattaminen nostaa tässä ajassa lihasten glykogeenitason 10-20% normaalia suuremmaksi. Hiilihydraatti imee lihakseen myös huomattavan määrän vettä, joten nestetankkaksenkin kannalta on edullista nauttia hiilihydraattia kilpailua edeltävänä päivänä.

Täytyy muista teipata, voidella vaseliinilla tai talkita tarvittavat paikat kuten jalkaterät, nivuset, kainalot ja nännit. Pitää myös harkita hyvin mitä vaatteita laitan päällä ainakin ne pitää olla pelkkiä keinokuituisia vaatteita.

Mitään juomia en itse ota mukaan, en edes omista juomavyötä. Saan kaiken tarvittavan juoman juoksureitin juomapisteiltä; vettä ja urheilujuomaa.  Loppu puolella on myös suolakurkkuja tarjolla. Ajattelin siis niitä urheilujuomia hörppiä vähän jokaisella pisteellä, että nestetasapaino pysyy. Jos vatsassa alkaa hölskymään niin silloin ei pidä juoda 30minuuttiin. Se on merkkinä siitä että vesi ei imeydy.

Hierojalla käyty viime viikolla mutta tänään vielä kerran ennen juoksua. Pitää saada taka-reidet vielä auki ja muutenkin jalat vielä vetreytettyä. Huomenna ja Perjantaina teen lyhyet kävely- juoksu hölkät, korkeintaan 6km. Ihan vain jalkojen lihasmuistin ylläpitämistä juoksuun. Eipä tässä sitten oikein muuta voi tehdäkkään, täytyy odottaa ja katsoa miten Sunnuntaina menee.

2h alitus olisi todella mukava saada mutta en ota siitä stressiä. 10.10 osallistun Vantaan 1/2 maratoonille ja siellä sitten yritän aikaa, jos keho ja sää sallivat osallistumisen.

-Sara

No comments:

Post a Comment