Saturday, December 15, 2012

Pikku joulut...

Retsina
Kreikkalaiseen stailiin.

Me ollaan nyt kolme vuotta, neljän kiipeily ystävän kesken tavattu pikku joulujen merkeissä. Joka vuosi ollaan valittu yksi maa, ja sitten kokkailtu sen maan cuisinen mukaan, kolmen ruokalaijin aterian. Glögi sekä joulutortut kuuluvat tietenkin myös kuvioihin.

Tänä vuonna nautittiin Kreikkalaisesta ruoasta ja viinistä.

Alkuruoaksi Kreikkalaista salaattia, patonkia ja itse tehtyä tzatzikia.
Pikku joulu maljaksi kilistettiin vähän Retsinaa, josta minä en yhtään pitänyt. En voinut edes juoda sitä loppuun, tuli jalkahiki mieleen. haha


Pöytä katettuna

Salaatti oli ihanan raikasta

Pääruoaksi nautimme aivan ihanasta Stifado lihapadasta. Ruoan kanssa testasimme
miltä Kreikkalainen punaviini maistuu. Alkosta löytyi vain yksi Kreikkalainen punaviini, Agathon Limnio Cabernet Sauvignon. Mausta ei ollut kehumista, laimeaa viinirypälemehua jossa vahva alkoholin maku. 

 Stifado ohje


Valmistusaika 2 tuntia
Annos: 10 hengelle 

Kuutioi liha peukalonpään kokoisiksi palasiksi ja keitä niistä veri pois (kuori pintaan nouseva veri). Ruskista lihat sen jälkeen sipulin kanssa padan pohjalla oliiviöljyssä. Ripottele suola ja pippuri ja paista vielä hetki. Kaada joukkoon viini, tomaattimehu, jonka saat 3-4 tomaatista ne raastamalla joukkoon (tai 1 prk tomaattimehua) ja etikka sekä lisää joukkoon muut mausteet (hiukan sokeria) ja valkosipuli. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että aineet peittyvät. Kuori sipulikilo ja "puhko" sipulit sieltä täältä haarukalla. Sekoita ne lihojen joukkoon. Kypsytä liedellä juuri ja juuri poristen 2 tuntia. Lisää lopuksi päälle persiljasilppu. Lisäkkeeksi keitettyjä perunoita.
Raakaaineet

1 kg
lampaan ja/tai naudan paistia

1 kg
pikkusipulia ( esim. salotti)
1
iso sipuli pilkottuna
6
valkosipulinkynttä (tarkista maku)
3
laakerinlehteä
4 dl
kreikkalaista punaviiniä
1 dl
tomaattimehua (raasta tuoreista tomaateista)
2 rkl
punaviinietikkaa
kanelitanko ja kuminaa
kreikkalaista oliiviöljyä
suola ja maustepippuri
1 dl
silputtua persiljaa


Ruoan jälkeen istahdettiin sohvalle höpöttelemään niitä näitä. Yleisesti keskustellaan ummet ja lammet kiipeilystä, kun kerrankin on aikaa. Yleensä meidän sosiaaliset kohtaamiset ovat sitä että täytyy huudella toisen takamukselle kun toinen rimpuilee seinällä, niin on mukava että saa oikeasti toisen kasvoja katsoa kun hänelle puhuu. Koska Kreikkalainen viini ei ole niin hyvää, niin olimme varalle ottaneet Chileläistä viiniä, siitä tuli lempparini. Ihanan vanilijaista ja täyteläistä.

Chileläinen punaviini

Mm. Guns 'n Roses, Niki Minaj, Madonna ja Bruno Mars soiden taustalla ilta jatkui mielekkäin menoin. Jälkiruoaksi paahdoin erilaisia pähkinöitä jotka sitten nautittiin Kreikkalaisen jogurtin ja hunajan kanssa, sitten kun vatsa pystyi ottamaan vastaan. Taivaallista oli. Mmmm

Antti, meidän apina, temppuilee
Minä heitin varusteita päälle, 'joko mennään Pirunkalliolle?'
Yhden käden roikkuminen
Roikkumiset muuttui leuanveto otteluun, käsienseisontaan ja sitten vielä päällä seisontaan.

Teija näyttää mallia



En muista kuka alkoi puhumaan päällä seisonnasta, epäilen meidän joogaajaa joka taitoili hienosti seinää vasten jaloilla, mutta yhtäkkiä näemme meidän yhdellä kädellä roikkujan...

Näin vain..corella jalat ylös
Tässähän voisi olla monta minuuttia
Sitten vielä yhdessä....

'Yy, kaa, koo, nyt'

Aivan mahtava ilta taas kerran. Saavuin kotiin klo.02.30 aamulla, oliksi kyllä voinut jatkaa iltaa ihanaisten ystävien kesken aamuun asti.

Kiitos teille, Antti, Teija ja Marjaana!
Huomenna tämä porukka lähtee Konalan caveen rimpuilemaan.

Olisiko next year, Thaimaa?!

- Sara

No comments:

Post a Comment